14 October 2013

Lekce švédského stylu.

Švédsko má styl. O tom netřeba hovořit nebo se dohadovat. To je fakt. Jedním slovem? Jednoduchost. A mně se to líbí, protože nikdy nevypadají přeplácaně a nevkusně a má to prostě něco do sebe. 

Vezměme si jako příklad průměrnou Švédku, modrookou, štíhlou a s dlouhou opečovávanou blond hřívou. Jako potomek dávných Vikingů náleží k árijské rase, je krásná a ví to o sobě. Jenže jsou stejné. Jedna jako druhá. Z devadesáti procent. Na střední škole je od sebe nerozeznáte, tak se sobě navzájem podobají (přísahám, já jsem to viděla na vlastní oči). Mám z nich mírný komplex, no co už. Nejsem modrooká, víte?

Lehkou ironií je, že ani jedna ze švédských princezen, ačkoli jsou obě považovány za ideál krásy, blonďatá není.


Správnou Švédsku poznáte podle bot. V této roční době, kdy jsou po ránu mínus dva, obouvá boty mohutné, černé a kožené, které ji před nepřízní počasí ochrání. (Mám tu taktéž jeden pár.) V časech teplejších volí bílé Conversky. Ty podle musí být přes léto beznadějně vyprodané. Švédka vlastní šatní skříň plnou odstínů bílé, béžové, šedé a černé. Všechno jde ke všemu. Pletené svetry, jeansové košile, černé kabelky, khaki parka, kombinace lehce sportovních prvků s ženskostí šperků, to je její. Lehce pánský styl a občas je problémem odhadnou, zda-li je tato osoba pohlaví ženského či mužského.

 Jsou o tom vedeny spory a k závěru se většinou nedojde. Originalita tu příliš nepanuje. (Kdyby se v jejich stylu oblékala dívka česká, bude ve svém okolí platit za ikonu, ale když je tu jedna jako druhá…) Protože… H&M je zde jistota a základ všeho. Je to švédský řetězec a má tu snad monopol. Srovnejme si pro představu ceny. V přepočtu vychází každý kousek stejně u nás i tu, rozdíly v desetikorunách nejsou podstatné. Jenže ve Švédsku je výplata třikrát taková a takové šaty jsou pro ně třikrát levnější. Vidíte tu nespravedlnost? 


 Bílé ponožky v sandálech, naši národní specialita (ale už ani nevím, kdy se mi naposled povedlo ji spatřit…), tu neexistuje. Byla ty to společenská sebevražda a bylo by to na Fejsbuku. Což znamená, že jste odepsaní. 

Švédka sportuje. Značnou část svého volného času tráví v posilovně či na hodinách tance, běhá, jezdí na kole a všeobecně – hýbe se. V nejnovějších sportovních modelech, samozřejmě. A proto je její postava hezká. Tlusté jsou jen málokteré a nezávidím jim to, být oplácaná mezi extrémním množstvím takových krasavic nemůže být příjemné.



Pak je tu druhá skupina, totiž ty, které milují vintage. Vypleňují místní second-handy a libují si v kouscích z let 50. a 60. Nosí kočičí linky a rudou rtěnku. Vlnky ve vlasech plavých či rudých. Věci puntíkované a květované jsou jejich charakteristickým prvkem. 

Pro muže, aby nepřišli zkrátka. Švédi se s rukou šťastnou při výběru oblečení se buď narodili, nebo před spaním pravidelně studují Vogue. V Göteborgu (pro srovnání – jako Brno u nás, tedy město druhé nejpočetnější) je to jeden hipster vedle druhého. Ve Stockholmu (Praha) potkáte muže manažery, v dokonale padnoucích oblecích, košilích a mokasínech. Kdyby měli profesionální manikúru, nepřekvapilo by mě to. Starají se o sebe skoro jako ženy a je to divné. Je to úchylné a a místy až metrosexuální. Ale nejsou všichni takoví, nebojte… Sportují a to je dobře, hezky se na ně dívá.



 Nakonec přináším krátký manuál, jak se stát správnou dívkou z této skandinávské země plné dcer Vikingů. 

1. Nejdříve zajděte do H&M, které tu má tak milion poboček a skupte polovinu obchodu, nejlépe kousky nevýrazné, odborně zvané basic a dobře kombinovatelné.



2. Vlasy. Jste-li muž, patka dozadu s přehazovačkou, na stranách a vzadu krátce zastřiženo, více neřešíte, neb jinou možnost nemáte. Tento účes nosí jak chlapečci ve školce, tak veškerá mládež a dospělí. Venkov tvoří výjimku, neb zemědělec se o takovou věc na hlavě nezvládá starat. Slečnám jest doporučen střih na chlapce či delší, do jedné délky zastřižené vlasy v jednom až dvou odstínech blond barvy. Ombre je oblíbené taktéž. Nejste blond od přírody? Ať žije peroxid! I šedé vlasy jsou taky v pořádku, jen málo Švédek věku staršího se barví. 

3. Přihlaste se na kurz make-upu. Tyto mladé krásky jsou totiž dokonalost sama. Výrazné obočí, precizně nalíčené a vystínované oči a pleť bez chybičky. Nevím, v kolik ráno vstávají nebo jestli vůbec chodí spát. 

4. Telefon. Bez iPhone tu nepřežijete. Je to něco jako národní příslušnost. Foťte vše, od jídla až po svůj roztomilý obličej po včerejší párty (jdete-li na párty, vezměte si s sebou vlastní alkohol). Všem pište sms, volání tu, kupodivu, moc populární není. 

5. Bez FB ani ránu a nemusím snad dodávat, že internet v mobilu je věcí samozřejmou. Skupina pohromadě sedících dívek s očima na displejích svých mobilů, navzájem si odpovídajících přes sociální síť a to i přesto, že sedí půl metru od sebe, je okej. Je to realita. 


6. Nosíte-li brýle, na výběr máte asi ze dvou možností. Obroučky plastové typu Ray-Ban nebo kulaté brýle typu místního šprta. Hezké jsou oboje. Opět nerozlišujeme mezi dívkami a chlapci, alespoň jeden typ sluší všem. Nebo si kupte čočky a neřešte to. Je potřeba dodat, že takové brýle vás udělají o 100% chytřejší a záhadnější než ve skutečnosti jste (a teď nechci snižovat vaši inteligenci), jako součást image je dovoleno nosit brýle bez dioptrií, je na oko. 

7. Můžete potkat babičku a mladou dívku oblečenou velice podobně. Babička nosí věci, které zakoupila před mnoha, mnoha lety a stále drží. Je stylová. Dívka je stylová a krásná taktéž, neb věci babiček jsou opět v módě a ona té své vybílila šatník anebo skočila do libovolného obchodu, kde sežene totéž, jelikož je to zase in.



8. Součástí image je bicykl. Pořiďte si městské, v bílé barvě a s košíkem vepředu. 

9. Mějte přátele, kteří jsou stejně cool jako vy. 

P.S. Zdá-li se vám tento článek lehce ironický, zdá se vám to správně. Já o věcech módy příliš vážně psát neumím a články typu: „Dnes mám na sobě vlněné sako dvouřadého zapínání, neb podobná byla představena na přehlídce Chanel pro fw 2013/2014…“ mi nejdou. 

P.S.S. Fotky nejsou mé, jsou nalezeny na Pinterest5 inch and upFashion SquadPassion For FashionSania Claus DeminaStockholm Street Style a všude možně jinde.


10 comments:

  1. Zajímavá sonda do švédské společnosti... I když se to nezdá (Evropan jako Evropan) jsou přeci jen hodně odlišní

    ReplyDelete
  2. Ale myslím, že jsi ten styl dobře vystihla. Mně se moc líbí, ale jednu dobu jsem měla ráda barvy a teď toho mám plnou skříň... Neznáš nějaký skandinávský blog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znám jich spoustu, v článku jsou odkazy na některé - Passion for Fashion, Fashion Squad, Sania Claus Demina, Stockhom Street Style. Dál třeba Kenza, Elsa Billgren, Tinkerbella, Angelica Blick... je jich mnohem víc.

      Delete
    2. Díky moc, kouknu se tam ;-)

      Delete
  3. Mne sa také farby a jednoduchosť páčia, to sa im musí nakupovať za také ceny, všakže :) Mám rada, ako píšeš, mám rada aj iróniu a už aj tvoj Pinterest, odkedy si ho zverejnila, juch! :)

    ReplyDelete
  4. Články o módě mě moc neberou, ale tenhle mi přišel super... jednoduchá ironická výstižnost...
    .
    Jinak o té ikoně v českých zemích - je fakt, že když jsem nosila bílou, šedou a modrou, lidé mi říkali, že mám styl :) ale co je mi po tom, potřebuju změny :)

    ReplyDelete
  5. Mě se ten styl celkem líbí, když mám náladu, taky se takhle nějak oblíknu. Ale když jsou všichni oblečení stejně, je to nuda, to je jasné. Styl napsání článku se mi moc líbí!

    ReplyDelete
  6. Mi se strašně líbí ty proužky.. Jsou teď všude a ještě jsem si s nimi nic nepořídila - bylo by mi až blbé je nosit, když to je úplně všude :D Ale zároveň se mi to na ostatních líbí :D Asi jsem trochu divná..
    Nicca,
    http://fashionpicnicblog.blogspot.cz

    ReplyDelete